Parfüm Nasıl Yapılır? Parfüm Çeşitleri Nelerdir?

Parfüm Nasıl Yapılır? Parfüm Çeşitleri Nelerdir?

Parfüm için kullanılacak bitkisel yağ özlerinin yapımı oldukça zahmetlidir. Parfüm içeriğinde kullanılan çiçekler; zambak, manolya, lavanta, sümbül, gül ve leylaktır. Kullanılacak çiçekler sabah erken saatlerde toplanarak distilasyon işlemine tabi tutulur. Çiçeklerin güneş ışığıyla buluşmaması önemlidir. Güneş ışığı çiçeklerdeki kokunun havaya karışmasına neden olur. Toplanan çiçekleri distilasyon işleminden geçirilmek üzere erken saatlerde işlem yapılacak yere gönderilir. Bu işlemden sonra bitki özlerinin ayrı ayrı yağları elde edilmiş olur. Çıkarılan yağlar çok değerlidir. On binlerce çiçeğin distile edilmesinden 1 gr yağ meydana gelir. Parfümün ana maddesini oluşturan bitkisel yağlar zorlu koşullarda çıkarılır. 

Parfümlerin İçeriğindeki Maddeler

  • Bitkisel yağlar fixative denilen sentetik bağlayıcılar ile karıştırılarak parfümün ana maddesi oluşturulur.
  • İlave edilen bağlayıcılardan en fazla kullanılanı misk amberidir.Kokunun deride tutunmasını sağlar.
  • Gliserinde parfümü cilde bağlar.
  • Parfüm yapılırken kullanılacak bir diğer maddede çözücüdür. En yaygın çözücü örneği etil alkoldür.
  • Çok kalıcı olan kokular ufak şişelerde stoklanır. Saf esans olarak adlandırılan bu kokular küçük şişelerde stoklanır ve fiyatı oldukça yüksektir. 

En kalıcı parfümler EDP halinde satılanlardır. EDT şeklinde satılan parfümler EDP parfümlere göre daha uçucudur. İçine katılan bitkisel esans daha az olduğu için kalıcılığı azdır.

Parfümler kendi içerisin yoğunluk olarak üçe ayrılır. Eau De Parfume (EDP) , Eau De Toilette (EDT) , Eau De Cologne (EDC) isimleriyle adlandırılır. Peki bunlar esans ve yoğunluk oranı olarak nasıldır?

Eau De Parfume (EDP), yoğunluk olarak en fazla koku veren parfümlerdir. Esans oranları, %10 ile %20 arasındadır. Kalıcı ve ağır kokulu parfümler genel olarak bu grup içerisindedir. Yaz aylarında çok fazla tercih edilmeseler de kış aylarında vazgeçilmez parfüm grubudur.

Eau De Toilette (EDT), yoğunluk oranı orta derecededir. Esans oranı %4 ile %10 arasındadır. Günlük kullanım için ideal tercihler bu parfüm grubu içerisindedir. 4 mevsim kullanılabilir. En çok tüketilen parfümler EDT parfümlerden oluşmaktadır.

Eau De Cologne (EDC), yoğunluk oranı en az parfümlerdir. Esans oranı %2 ile %4 arasında değişmektedir. Kokuya hassasiyeti olan kişiler genelde hafif oldukları için bu grubu tercih etmektedir. Çok fazla markada EDC grubunda parfüm üretmemektedir. Çok az çeşidi olduğundan en az tüketilen parfüm grubudur. Kalıcılığı kısadır.

Ayrıca parfümler EDP EDT EDC olarak üçe ayrılsada Saf parfüm de bulunmaktadır. Bunların esans oranı çok fazladır. Genellikle özel üretimlerdir. Esans oranı %45 ve %50 ye kadar çıkmaktadır.

Captcha işaretlenmemiş.