Kar Leoparı Nedir?

Kar Leoparı Nedir?

Kar leoparı (kar parsı olarak da bilinir) kedigiller (Felidae) familyasının Uncia cinsinin tek üyesi olan büyük kedi türüdür (Uncia uncia).

Orta Asya’nın dağlık bölgelerinde yaşar. Yaşam alanlarının yarıdan fazlası Çin’dedir. Soyu tükenmekte olan türler arasındadır ve koruma altındadır.

Yapı olarak diğer büyük yırtıcı kedi türlerine göre ufak yapılıdır. Gövdeleri nispeten kısa, kuyrukları da gövdelerine göre uzundur. Geniş patileri sarp dağlarda yürümesini kolaylaştırdığı gibi kara batmasını da engeller.

Kalın kürkleri açık gri ve sarımsı kahverengilik arasında değişir. Benekleri de gri ve siyah renkler arasındadır. Diğer kedi türlerinden farklı olarak gözleri soluk yeşil ya da gridir.

Yüksek ve soğuk iklimlerde yaşama uygun olarak ısı kaybını önlemek için bodur gövdeli, kalın kürklüdür. Kulakları yuvarlak ve küçük. Kuyruklarının uzunluğunu kayalıklarda dengelerini korumak için kullanırlar. Kubbeli bir alın yapısı vardır. Bu yüzden geniz boşlukları dağlık ortamın ince havasını soluyacak şekilde gelişmiştir.

Kar leoparı diğer kedigillerden farklı olarak kükreyemez. Ses telleri yoktur.

Gövdesi leoparlar gibi benekli olsa da kaplan türünden evrimleştiğine dair belirtiler gösterir.

 

Yavrusunu büyüten dişi kar parsları dışında bu hayvanlar genelde yalnız dolaşır. Çiftleşme kışın sonlarında 1 veya 5 (genelde 2-3) kere gerçekleşir ve yavrular 90-100 gün sonra doğar. Yavrular bağımsız bir birey olduklarında -normalde 18-22 ay sonra- annelerinden ayrılır.

Kar parsları genelde alaca karanlıkta hareketlidirler. Bir bölgede birkaç gün yaşayabilirler ve birdenbire kilometrelerce uzağa gidebilirler.

IUCN Kırmızı Listesine göre kar parsının soyu tehlikededir. Kar Leoparı Vakfı bu hayvanların koruması için çalışan kuruluşlardan biridir.

Captcha işaretlenmemiş.