Corona Virüsü Nedir, Nasıl Bulaşır, Belirtileri Nelerdir?

Corona Virüsü Nedir?
Yeni Koronavirüs (2019-nCoV), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür. Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine yayılmıştır.
Koronavirüs ya da corona virüsü (Latince: Orthocoronavirinae), kuşlarda ve memelilerde hastalıklara sebep olan ve Coronaviridae familyasının iki alt familyasından birini oluşturan virüslerdir. İnsanlarda genellikle ciddi olmayan virüs, nezle vakalarının önemli bir bölümüne yol açmasıyla birlikte, aralarında MERS-CoV, SARS-CoV ve COVID-19 (2019-nCoV)'un bulunduğu bazı nadir koronavirüs çeşitleri ölüm riski bulunduran solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.[Koronavirüsler ineklerde ve domuzlarda ishal, tavuklarda ise üst solunum yolu hastalıklarına sebep olur.
İçerisinde barındırdığı genetik materyal (genom) pozitif polariteli, tek iplikçikli RNA'dan oluşur. Bugüne kadar tespit edilmiş en büyük RNA genomuna sahip virüslerdir, 30 kilobazdan büyük bir uzunluğa sahiptir. 125 nanometre büyüklüğe sahip olan virüsün en belirgin özelliği etrafındaki değneğe benzeyen çıkıntılarıdır. Bu özelliğiyle mikroskop altında güneşin taç küresine (Latince: corona) benzediği için koronavirüs adını almıştır.
Ulusal Biyoteknoloji Grubu'nun yaptığı açıklama, bir umut ışığı oldu. Koronavirüse karşı yeni yapılan tıbbi çalışmayla önemli bir adım atıldı. Hastalıktan kurtulanlardan alınan antikorlar 10 hasta için kullanıldı, hastaların durumlarında iyileşme gözlemlendi. Hastalıktan kurtulanların kanlarındaki antikorların virüsü yok ettiği belirlendi. Hastaların vücut sıcaklığı düşmeye başladı, hayati fonksiyonları önemli gelişme gösterdi.
Bu virüs Coronaviridae ailesi içinde yer almaktadır. Zarflı ve tek sarmallı RNA virüsleridir. Dört türde sınıflandırılır. Bu türler; Alfa, Beta, Game ve Delta'dır. Coronavirüsler, İnsan, yarasa, kedi, köpek, domuz, kemirgenler ve kanatlılarda bulunurlar.
Koronavirüsleri 1960'larda keşfedildi. İlk keşfedilmiş virüsler arasında tavuklarda görülen infeksiyöz bronşitis virüsü ile soğuk algınlığı semptomları gösteren insan hastaların burun boşluklarından alınmış ve insan koronavirüsü 229E ve OC43 olarak isimlendirilmiş iki virüs türü yer almaktadır. İlerleyen zamanlarda aralarında 2003'te keşfedilen SARS koronavirüsü, 2004'te belirlenmiş HCoV NL63, 2005'te teşhis edilmiş HKU1, 2012'de fark edilmiş MERS-CoV ile Wuhan kökenli CoVID-19'un da yer aldığı pek çok yeni koronavirüs türü keşfedilmiştir. Bu virüslerin çoğu ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır.
Yetişkinlerde ve çocuklarda görülen nezle vakalarının önemli bir kısmında koronavirüslerin sorumlu olduğu düşünülmektedir. Bu virüs grubu, ateş ve bademciklerin büyümesi gibi semptomlara neden olmakta ve en çok kış ve erken baharda nezleye yol açmaktadır. Bunlara ek olarak koronavirüsler zatürre ile bronşite (viral veya ikincil bakteriyel) neden olabilirler.
7 adet farklı insan koronavirüsü bulunmaktadır:
- İnsan koronavirüsü 229E (HCoV-229E)
- İnsan koronavirüsü OC43 (HCoV-OC43)
- SARS-CoV
- İnsan koronavirüsü NL63 (HCoV-NL63, Haven koronavirüsü)
- İnsan koronavirüsü HKU1
- MERS koronavirüsü (MERS-CoV)
- Yeni koronavirüs (CoVID-19)
Corona Virüsü Nasıl Yayılır?
Corona virüsü, insanların ve hayvanların birbirine teması sonucunda yayılmaktadır. Corona virüsünün insandan insana geçmesi virüse enfekte olmuş bir bireyin temasıyla gerçekleşmektedir.
Corona Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?
Spesifik bir tedavisi bulunmayan Corona virüsleri etrafa dehşet saçmaktadır. Birçok insanın ölümüne neden olan tehlikeli virüs kendi kendine geçebilmektedir. Hekimler ateş düşürücü ve ağrı kesici gibi ilaçlar yazarak belirtilerin giderilmesine yönelik tedavi uygulamaktadır. Ayrıca hekimler sıcak duşun ve bol sıvı tüketmenin de virüsün giderilmesinde yardımcı olacağını vurgulamıştır.
Corona Virüsünden Nasıl Korunabiliriz?
- Sürekli öksüren ve hapşıran insanlardan uzak durun.
- Hastalığın yoğun olduğu bölgelerde canlı hayvanlarla ve insanlarla temas etmemeye özen gösterin.
- Ellerinizi sık sık bol sabunlu suyla yıkayın.
- Eğer Corona virüsünün semptomlarını hissederseniz hemen en yakın hastaneye başvurun.
- Virüsten korunmak için kalabalık mekanlarda maske kulanın.
Corona Virüsü Belirtileri Nelerdir?
Corona virüsleri ilk başta soğuk algınlığı hastalığına benzer şekilde ortaya çıkar. Solunum yolu hastalığı yaşayan insanları daha kolay ele geçirmektedir. Corona virüsünün semptomları arasında, boğaz ağrısı, baş ağrısı, birkaç gün süren ateşlenme, öksürük ve burun akıntısı bulunmaktadır. Genel olarak solunum problemlerine neden olan Corona virüsü böbrek yetmezliği, ishal, yorgunluk, solunum sıkıntısı ve nefes darlığı gibi hastalıklara da neden olabilmektedir.
Termal kamera ile tarama uygulaması yeterli bir tedbir midir?
Termal kameralar, ateşi olan kişileri tespit etmek ve diğer kişilerden ayırarak hastalık taşıyıp taşımadıklarına yönelik ileri incelemeleri yapmak amacıyla kullanılmaktadır. Elbette o esnada ateşi olmayan hasta kişileri veya henüz kuluçka evresinde olup hastalanmamış kişileri bu şekilde tespit etmek mümkün değildir. Ancak tarama amacıyla kullanılabilecek hızlı ve daha etkili başka bir yöntem henüz bulunmadığından tüm ülkeler, termal kameraları kullanmaktadır. Termal kameralara ek olarak riskli bölgeden gelen yolculara uçaklarda farklı dillerde bilgilendirme yapılmakta, pasaport noktalarında yabancı dillerde hazırlanmış bilgilendirme broşürleri dağıtılmaktadır.
Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) kimleri daha fazla etkiler?
Elde edilen veriler doğrultusunda ileri yaş ve eşlik eden hastalığı (astım, diyabet, kalp hastalığı gibi) olanlarda virüsün ağır hastalık oluşturma riski daha yüksektir. Bugünkü verilerle hastalığın %10-15 olguda ağır seyrettiği, yaklaşık %2 olguda da ölümle sonuçlandığı bilinmektedir.
Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) hastalığı ani ölümlere neden olur mu?
Hastalanan kişilerle ilgili yayımlanmış verilere göre hastalık nispeten yavaş bir seyir göstermektedir. İlk birkaç gün daha hafif şikayetler (ateş, boğaz ağrısı, halsizlik gibi) görülmekte sonrasında öksürük, nefes darlığı gibi belirtiler eklenmektedir. Hastalar genellikle 7 günden sonra hastaneye başvuracak kadar ağırlaşmaktadır. Dolayısı ile sosyal medyada yer alan, birden bire yere düşüp hastalanan veya ölen hastalarla ilgili videolar gerçeği yansıtmamaktadır.
Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) aşısı var mıdır?
Hayır, henüz geliştirilmiş bir aşısı bulunmamaktadır.Teknolojideki gelişmelere rağmen insanlar üzerinde güvenle kullanılabilecek bir aşının en erken bir yılda üretilebileceği bildirilmektedir.
Evde bakılan hayvanlar Yeni Koronavirüsunu (2019-nCoV) taşıyıp, bulaştırabilir mi?
Evde bakılan kedi/köpek gibi evcil hayvanların Yeni Koronavirüsla (2019-nCoV) enfekte olması beklenmemektedir. Ancak evcil hayvanlarla temas sonrası her zaman için ellerin su ve sabunla yıkanması gereklidir. Böylece hayvanlardan bulaşabilecek diğer enfeksiyonlara karşı korunma sağlanacaktır.
Burnunuzu tuzlu suyla yıkamak Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) enfeksiyonunu önleyebilir mi?
Hayır. Burnu tuzlu suyla düzenli olarak yıkamanın Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) enfeksiyonundan korunmada bir faydası yoktur.
Sirke kullanımı Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) enfeksiyonunu önleyebilir mi?
Hayır. Sirke kullanımının Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) enfeksiyonundan korunmada bir faydası yoktur.