Reşit Altan Erkekli (d. 18 Kasım 1955, İstanbul), Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusudur.

Lise eğitimini Kadıköy Maarif Koleji'nde aldı. Lise döneminde tiyatroyla ilgilenmeye başlayan Erkekli, karşılaştığı zorluklar sebebiyle tiyatrodan vazgeçip inşaat mühendisi olmaya karar verdi. Ancak lisedeki İngilizce hocasının ısrarıyla bu kararını değiştirerek 1975 yılında Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü'ne girdi.

Eğitimi sırasında, fakülte öğrencileri tarafından hazırlanan "Kopermikli Yüzbaşı" oyununda, başrol oyuncusunun gösterime gelememesi sebebiyle başrolde sahneye çıktı. Oyunun galasının ardından yanına yaklaşan Rutkay Aziz'in "AST gemisine hoş geldin"sözleriyle profesyonel oyunculuğa başlamış oldu.

Mezun olduktan sonra, DTCF Tiyatro Bölümü Oyunculuk Ana Sanat Dalı'nda öğretim görevlisi olarak çalıştı ve AST'ta oyunculuğa devam etti. 1985 - 1989 yılları arasında Devlet Tiyatroları'nın Çocuk ve Gençlik Tiyatroları bölümünde çalışan Erkekli, 1989yılında yeniden AST'a döndü. Susam Sokağı'ndaki Edi karakterini seslendirdi.

BKM (Beşiktaş Kültür Merkezi) Oyuncuları arasına AST'daki görevine veda ederek katılan Erkekli, "Bir Demet Tiyatro" adlı dizide de rol aldı. "Sen Hiç Ateş Böceği Gördün mü" adlı tiyatro oyununda, vefat eden Gürdal Tosun'un rollerini üstlenen sanatçı, "Vizontele" adlı sinema filminde de Yılmaz Erdoğan ve Demet Akbağ'la başrolü paylaştı.

Altan Erkekli

2009 Yerel seçimleri'nde, Cumhuriyet Halk Partisi'nden Beşiktaş Belediye meclisi üyeliğine seçildi. 2007 yılından beri, Başkent İletişim Bilimleri Akademisi'nde, Diksiyon, Spikerlik ve Sunuculuk, Seslendirme ve Oyunculuk eğitimleri vermektedir.

Rol aldığı tiyatro oyunları

  • Bana Bir Şeyhler Oluyor : Yılmaz Erdoğan - BKM - 2001
  • Sen Hiç Ateşböceği Gördünmü : Yılmaz Erdoğan - 2001
  • Yolcu : Nazım Hikmet - Ankara Sanat Tiyatrosu - 2001
  • İnadına İnsan : Metin Balay - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1999
  • Kayıplar : Ariel Dorfman - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1998
  • Akrep : (Eşber Yağmurdereli - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1997
  • Otobüs (oyun) : Stanislav Stratiev - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1996
  • Kardeş Sofrası : Yeşim Doran - Ankra Sanat Tiyatrosu - 1995
  • İnadına Yaşamak : Metin Balay - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1995
  • Pazar Keyfi : G. Mitchelle - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1994
  • Jan Dark Davası : Bertolt Brecht - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1994
  • Bir Ceza Avukatının Anıları : Faruk Erem - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1994
  • Bir Halk Düşmanı : (Henrik İbsen) - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1993
  • Ay,Carmela! : Jose Sanches Sinisterra - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1993
  • 403.Kilometre : İsmet Kküntay - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1993
  • Sakıncalı Piyade : Ugur Mumcu - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1992
  • Yer Demir Gök Bakır : Yaşar Kemal - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1992
  • Salpa : (Yılmaz Güney) - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1991
  • Ayak Takımı Aarasında : (Maksim Gorki - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1990
  • Mefisto :(Klaus Mann - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1989
  • Yusuf ile Menofis : (Nazım Hikmet - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1989
  • Sihirbazlar ve Oyuncular : Erdinç Dinçer - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1988
  • Ben Mimar Sinan : Turgut Özakman - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1987
  • Çılgın Dünya : Lope De Vega - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1987
  • Çınar Dede ile Ihlamur Nine : Semih Sergen - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1986
  • Rumuz Goncagül : (Oktay Arayıcı - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1985
  • Nafile Dünya : Oktay Arayıcı - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1985
  • Bir Şehnaz Oyun : Turgut Özakman - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1984
  • Misafir : (Bilgesu Erenus - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1984
  • Galile'nin Yaşamı : Bertolt Brecht - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1983
  • Taziye : (Murathan Mungan) - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1983
  • Yaz Misafirleri : Maksim Gorki - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1982
  • Küçük Adam N’oldu Sana : Hans Fallada - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1981
  • Sihirli Giysi : Andersan - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1981
  • Hikaye-i Mahmut Bedrettin : Mehmet Akan - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1980
  • Sınırda-Duvar : Muzaffer İzgü - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1980
  • Oyun Nasıl Oynanmalı : (Vasıf Öngören - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1979
  • Kafatası : Nazım Hikmet - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1979
  • Ferhat ile Şirin : Nazım Hikmet - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1979
  • Tak-Tik : Bertolt Brecht - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1978
  • Sakıncalı Piyade : Uğur Mumcu - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1977
  • Zengin Mutfağı : Vasıf Öngören - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1977
  • Komün Günleri : Bertolt Brecht - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1976
  • 804 İşçi (oyun) : Ömer Polat - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1976

Filmografisi

  • 2015 Kara Ekmek
  • 2014 Sen Olsan Ne Yapardın
  • 2014 Yağmur: Kıyamet Çiçeği
  • 2013 Umut Üzümleri
  • 2013 Uzun Hikaye - Emin Efendi
  • 2012 Acayip Hikayeler (TV) - Nazif
  • 2012 Yalan Dünya (TV) - Şehmuz Kocabaş
  • 2011 Aşk Tesadüfleri Sever - Yılmaz
  • 2010 Yerden Yüksek - Ziya Hoca
  • 2010 Şen Yuva (TV) - Kalender Şenyuva
  • 2009 Güneşi Gördüm - Davut Altun
  • 2008 Aşk Geliyorum Demez - Miran Dayı
  • 2005 - 2007 Beyaz Gelincik (TV) - Halil Aslanbaş
  • 2006 Cenneti Beklerken - Çoban
  • 2006 Unutulmayanlar - Aziz
  • 2006 Eve Dönüş - Hoca
  • 2006 Sınav (film) - Almancı Sedat
  • 2005 Organize İşler - Yusuf Ziya Ocak
  • 2005 Anlat İstanbul - Hilmi
  • 2004 Vizontele Tuuba - Nazmi Doğan
  • 2004 Hızlı Adımlar - Lütfü
  • 2003 Bir İstanbul Masalı (TV) - Cemal Kozan
  • 2003 Havada Bulut (TV)
  • 2001 Vizontele - Nazmi Doğan
  • 2001-2002, 2006-2007 Bir Demet Tiyatro (TV)
  • 2000 Merdiven
  • 1996 80. Adım
  • 1994 Kurtuluş (TV) - Yakup Kadri Bey
  • 1993 Mavi Sürgün
  • 1991 Deniz Gurbetçileri
  • 1989 Can Şenliği
  • 1982 Dolap Beygiri

Yorumlar (0)

+ Yorum Yaz

Not: Yazılan yorumların sorumluluğu yazan kişiye aittir. Yazılan yorumlardan dolayı sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.